Oppilaan työkirjan harjoitus 3 selitettynä
HARJOITUS 3: En ymmärrä mitään, mitä näen tässä huoneessa (tällä kadulla, tästä ikkunasta, tässä paikassa).
Mikään tässä huoneessa ei merkitse mitään, koska olen antanut sille kaiken sen merkityksen, joka sillä on. Siksi, koska olen antanut sille merkityksen, kuinka minä, merkityksestä erotettu itse, voisin mitenkään ymmärtää sitä? Voin ymmärtää sen egoni näkökulmasta, koska se palvelee tarkoitusta tehdä maailmasta ja kokemuksestani siitä todellinen. Mutta en voi todella ymmärtää sitä, koska maailman tarkoitus on estää minua ymmärtämästä. Todellinen ymmärrys saisi minut ymmärtämään tarkoituksen, jonka olen antanut kaikelle ja kaikille elämässäni. Jälleen kerran, näiden varhaisten harjoitusten yhtenä tärkeänä tavoitteena on tehdä meistä nöyriä, jotta ymmärrämme, ettemme ymmärrä mitään. Tämä on Jeesuksen tärkeän (ellei pöyristyttävän!) lauseen taustalla Tekstiosassa: ”Olet vieläkin vakuuttunut siitä, että sinun ymmärryksesi merkitsee mahtavaa panosta totuuden hyväksi ja tekee siitä sen, mitä se on.” (T-18.IV.7:5)
Harjoitus alkaa korostamalla umpimähkäisyyttä, jonka olemme jo nähneet:
(1:1) Sovella tätä opetusta samaan tapaan kuin edellisiäkin, äläkä pane kohteita millään lailla tärkeysjärjestykseen.
Tämä tarkoittaa, etten ymmärrä mitään. Luulen ymmärtäväni, mihin kynä tai kuppi on tarkoitettu, mutta en kuitenkaan ymmärrä, että niiden perimmäinen tarkoitus on pitää minut juurtuneena harhaan ja poissa Taivaasta. Egoni kertoisi minulle, että kynä on kirjoittamista varten, kuppi juomista varten ja vaatteet kehon peittämistä varten, mutta en ymmärrä egon perimmäistä tarkoitusta näille ja kaikille muille aineellisen maailman asioille.
(1:2-5) Mikä tahansa, mitä satut näkemään, on sopiva kohde opetuksen soveltamiseen. Pidä huolta siitä, että et aseta kyseenalaiseksi minkään esineen sopivuutta harjoituksen kohteeksi. Nämä eivät ole harjoituksia arvostelemisessa. Jos näet jotain, se sopii harjoittelun kohteeksi.
Alitajuisesti kyseenalaistamme varmasti joidenkin asioiden sopivuuden. Kukaan ei usko, että heidän käsivartensa on vähemmän tärkeä kuin omena tai nappi. Uskomme, että niiden välillä on erittäin tärkeä ero.
”Jos näet jotain, se sopii harjoittelun kohteeksi”, koska jos näen sen, se ei voi olla todellista. Tämä johtuu siitä, että ”näemme” silmillämme, ja silmämme, kuten kaikki aistielimemme, on erityisesti tehty olemaan näkemättä. Toisin sanoen, ego teki ne katsomaan mielen ulkopuolelle, kun taas todellinen näkökyky on vain mielessä. Tämä on se perustavanlaatuinen epätodellisuus, joka yhdistää kaiken tässä maailmassa.
(1:6-7) Joihinkin näkemiisi esineisiin saatat suhtautua tunneperäisemmin kuin toisiin. Yritä sivuuttaa nämä tunteet ja käytä niitä vain täysin samalla tavalla kuin mitä muuta tahansa.
Mikä on hyödyllistä näissä harjoituksissa – jos kiinnität niihin tarkkaa huomiota – on se, että ne tuovat pintaan kaikki tiedostamattomat ja piilotetut arvomme. Nämä muistuttavat psykologien käyttämiä testejä, jotka auttavat ymmärtämään henkilön psykologisen häiriön taustalla olevaa dynamiikkaa. Tulemme näkemään tämän teeman heijastuvan tulevissa opetuksissa.
(2) Harjoitusten tarkoitus on auttaa sinua puhdistamaan mielesi kaikista menneistä mielleyhtymistä, näkemään kohteet juuri sellaisina, kuin ne nyt ovat, ja käsittämään, miten vähän todella ymmärrät niistä. Sen takia on välttämätöntä, että pidät mielesi täysin avoimena etkä anna omien arvostelujesi rajoittaa sitä, millaisia esineitä valikoit tämän päivän opetuksen soveltamiseen. Tätä tarkoitusta varten kaikki asiat ovat täysin samanarvoisia, kaikki yhtä sopivia ja sen vuoksi kaikki yhtä hyödyllisiä.
Tämä on syvällisin tähän mennessä annettu väite, ja sen merkityksen pitäisi olla täysin selvä. Jeesus yrittää auttaa meitä päästämään irti menneisyydestä, sillä niin kauan kuin se pysyy piilossa tietoisuudeltamme, emme voi kumota sitä. Haudattuna menneisyys jatkaa syyllisyyden ja tuomitsemisen kuormittaman päänsä nostamista kerta toisensa jälkeen. Avain tähän kumoamiseen piilee näiden harjoitusten taustalla olevassa periaatteessa: kaikkien harhojen luontaisessa samanlaisuudessa.
Kenneth Wapnick, Ph.D.: Journey through the Workbook of A Course in Miracles
Suomentanut Marja Ikivalo