Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Einstein ja Jumala

 

Einstein piti luentoja useissa USA:n yliopistoissa, joihin hänet oli kutsuttu luennoimaan. Yksi opiskelijoiden usein esittämä kysymys oli: ”Uskotko Jumalaan?” Ja hän aina vastasi: "Uskon Spinozan Jumalaan."

 

Ne, jotka eivät olleet lukeneet Spinozasta, eivät ymmärtäneet...

Baruch de Spinoza oli hollantilainen filosofi, jota pidettiin yhtenä kolmesta suuresta rationalistista 1700-luvun filosofiassa ranskalaisen Rene Descartesin ja saksalaisen Gottfried Leibnizin ohella.

 

Tässä jotakin hänen viisaudestaan:

 

Jumala sanoisi: Lopeta rukoilu ja rintaasi lyöminen!

Se, mitä haluan sinun tekevän on mennä ulos maailmaan ja nauttia elämästäsi. Haluan sinun nauttivan, laulavan, pitävän hauskaa ja nauttivan kaikesta, minkä olen sinulle tehnyt.

Lakkaa käymästä noissa kylmissä, pimeissä temppeleissä, jotka olet itse tehnyt ja sanot niiden olevan minun kotini. Minun kotini on vuorilla, metsissä, joilla, järvillä ja rannoilla. Siellä minä olen ja ilmaisen rakkauttani sinulle.

 

Lopeta minun syyttäminen omasta kurjasta elämästäsi; en ole koskaan kertonut sinulle, että sinussa olisi jotain vikaa tai että olisit syntinen, tai että sinun seksuaalisuutesi olisi paha asia! Seksi on lahja, jonka olen antanut sinulle ja jolla sinä voit ilmaista rakkauttasi, haluasi ja iloa. Joten älä syytä minua kaikesta siitä, mitä sinut on saatu uskomaan.

 

Lopeta kaikkien väitettyjen pyhien kirjoitusten lukeminen.. niillä ei ole mitään tekemistä minun kanssani. Jos et osaa lukea minua auringon nousussa, näkemässäsi luonnossa, ystäviesi katseissa, poikasi silmissä, et löydä minua kirjoista. Luota minuun ja lopeta pyyteleminen. Yritätkö kertoa minulle miten minun pitää tehdä työni?

 

Lopeta pelkosi minua kohtaan. En tuomitse tai kritisoi sinua, en suutu tai tule rankaisemaan sinua.

 

Olen puhdas rakkaus!

 

Lopeta pyytämästä minulta anteeksiantoa, ei ole mitään anteeksiannettavaa. Kun tein sinut...täytin sinut intohimoilla, rajoituksilla, mielihyvillä, tunteilla, tarpeilla, epäjohdonmukaisuuksilla.... vapaalla tahdolla. Kuinka voin syyttää sinua, jos edustat sitä mitä sinuun olen sijoittanut?

Luuletko, että voisin luoda paikan, jossa polttaisin kaikki ne omat lapseni, jotka ovat käyttäytyneet huonosti. Millainen Jumala tekisi niin?

 

Unohda kaikki määräykset, kaikki lait, jotka ovat temppuja sinun manipuloimiseksi, sinun kontrolloimiseksi ja sinun syyllistämiseksi.

Kunnioita kaikkia ihmisiä ja tee heille vain se, mitä haluaisit että itsellesi tehtäisiin. Kaikki, mitä sinulta pyydän on, että kiinnität huomion omaan elämääsi niin, että tietoisuutesi on oma oppaasi.

 

Rakkaani, tämä elämäsi ei ole testi, ei askel, ei harjoitus eikä paratiisin alkusoitto. Tämä elämä on ainoa, joka on olemassa tässä ja nyt, ja se on kaikki mitä tarvitset.

Olen tehnyt sinut absoluuttisen vapaaksi, ei palkintoja tai rangaistuksia, ei syntejä tai ansioita... ei kukaan kanna merkkiä, eikä kukaan pidä kirjaa.

Elä kuin mitään ei olisi tämän elämän jälkeen, niin kuin tämä olisi ainoa mahdollisuutesi nauttia, rakastaa, olla olemassa.

 

Niinpä, jos ei ole olemassa mitään, silloin sinun tulee nauttia mahdollisuudesta, jonka annoin sinulle. Ja jos on, ole varma, etten kysele sinulta olitko käyttäytynyt oikein tai väärin.

Tulen kysymään. Piditkö elämästäsi? Oliko sinulla hauskaa? Mistä pidit eniten? Mitä opit?

Lopeta minuun uskominen, uskominen on otaksumista, arvailua, kuvittelua. En halua sinun uskovan minuun …. haluan sinun tuntevan minut kun suutelet rakkaimpiasi, kun otat syliisi pikku tyttösi, kun silität koiraasi, kun hypit meren aalloilla.

 

Lopeta ylistämiseni, millainen egoisti kuvittelet minun olevan. Olen kyllästynyt olemaan ylistetty, olen kyllästynyt olemaan kiitetty. Kiitollisuuden tunteminen? Todista se pitämällä huolta itsestäsi, terveydestäsi, ystävyyssuhteistasi, maailmasta. Ilmaise iloasi! … se on tapa, jolla ilmaiset ja ylistät minua.

Lopeta asioiden monimutkaistaminen ja papukaijamaisesti sen toistaminen, jota sinulle on minusta opetettu.

 

Ainut varma asia on se, että olet täällä, että olet hengissä, ja että tämä maailma on täynnä ihmeitä.

Mihin muuhun tarvitset ihmeitä? Miksi niin paljon selityksiä?

Jos etsit minua ulkopuoleltasi... et löydä minua.

Etsi minua sisältäsi … siellä minä olen kanssasi.

 

Spinoza.

 

10.1.2021

Jorma Saariaho